Pigment
Pigment kan in twee soorten voorkomen: hyperpigmentatie en hypopigmentatie.
Hyperpigmentatie ontstaat wanneer er teveel pigmentcellen worden aangemaakt en uit zich tot een donkere plek.
Hypopigmentatie ontstaat wanneer er te weinig pigmentcellen worden aangemaakt en uit zich tot een witte plek.
Met de jaren wordt de huid blootgesteld aan zonlicht en uv-stralen. Hierdoor ontstaat er schade in de huid, wat zich uit in pigment plekjes.
Lentigo solaris
Lentigo solaris ook wel zonneschade/ ouderdomsplekken genoemd. Komen voornamelijk voor op zonblootgestelde delen zoals: gezicht, hals, decollete, handen en armen. Daarnaast ontstaan deze plekjes voornamelijk op oudere leeftijd door een teveel blootstelling aan zonlicht.
Melasma
Melasma ook wel een zwangerschapsmasker is een pigmentprobleem die door verschillende factoren tot uiting komt. De oorzaak van melasma is onbekend, wel is bekend dat melasma door hormonen, zon, vaatproblemen en genetische factoren getriggerd kan worden. Daarnaast kan melasma gekenmerkt worden door de donkere verkleuring op het voorhoofd, jukbeenderen en bovenlip. Ook kan melasma zowel bij vrouwen als mannen voorkomen.
Poilikoderma van Civatte
Poilokoderma van Civatte is een huidprbleem met pigment en vaatproblemen op zonblootgestelde delen. De huidaandoening ontstaat door een combinatie aan factorenen. Langdurige zonblootstelling, hormonale factoren en verouderingsverschijnselen spelen een rol bij deze huidaandoening.
Post inflammatoire hyperpigmentatie
Post inflammatoire hyperpigmentatie ook wel PIH genoemd, kenmerkt zich door licht tot donkere vlekken na een trauma. Denk hierbij aan een beschadiging van de huid bij acne, eczeem of insectenbeten.

Behandelmogelijkheden bij pigment
- IPL
- Medische peeling
- Microneedling
Behandelindicaties bij pigment
- Epheliden (sproeten)
- Lentigo solaris
- Melasma
- Poikiloderma van civatte
- Post inflammatoire hyperpigmentatie